یک روش ساده برای مطالعه بدون اضطراب
راهکاری آسان برای مطالعه بدون اضطراب
تا حالا برایتان پیش آمده که هنگام مطالعه با انبوهی از کارهایی که باید انجام بدهید، مواجه شوید؟
و اطلاعات غیرمرتبط با مطالعه ذهن شما را به خودش مشغول کند.
اگر زمانی که مشغول انجام مطالعه هستید، به مسایل دیگر هم فکر کنید، مغز شما به طور ناخودآگاه تلاش میکند که برای آنها هم راهحلی پیدا کند و در نتیجه تمرکز شما تا حد قابل توجهی کاهش مییابد.
در این مقاله میخواهم یک ابزار و یک روش بسیار سادهای را به شما معرفی کنم، تا بتوانید با بهرهوری بالا و بدون اضطراب مطالعه کنید.
برای آنکه مغز شما بتواند بهترین عملکرد را در زمان انجام مطالعه داشته باشد، لازم است که از کارهای دیگر خالی باشد. جالب است که این تکنیک علاوه بر مؤثر بودن اجرا، خیلی هم آسان است.
مطالعه بدون استرس
فایتمن میگوید برای عمق بخشیدن به یادگیری اول باید مطلبی که مدنظر شماست را بخوانید.
بعد مطلب خوانده شده را به زبان بسیار ساده و بلندبلند بگویید، طوریکه یک بچه هشت ساله بتواند آن را بفهمد.
بعد اگر ابهامی داشتید که نتوانستید به سادگی مطلب را برای بچه هشت ساله توضیح بدهید، به منابعتان مراجعه و مطلب را دوباره بخوانید تا بتوانید آن را به سادگی بگویید و اگر نتوانید موضوع را به زبان ساده بگویید، این نشان میدهد که شما به درک عمیقی از این مطلب نرسیدهاید.
استراتژی این روش بر این مبنا است که شما بدانید چه اندازه از مطالب را یاد گرفتهاید و روش کار چگونه است.
یک برگ کاغذ بردارید و بالای آن موضوعی که میخواهید یاد بگیرید را بنویسید.
بعد مطلبی را که خواندید به زبان بسیار ساده برای خود بیان کنید و روی کاغذ بنویسید.
با تصور اینکه دارید برای بچه هشت ساله تدریس میکنید، یا بهتر بگویم به یک فرد غیرحقوقی، مطالب حقوقی را میگویید، به طوری که حتماً برایش قابل فهم باشد، پس شما میتوانید با مثالهای خیلی زیادی مطلب را به فرد غیرحقوقی منتقل کنید.
مرحله بعد، مطالبی را که نوشتید مرور کنید و آنجایی را که واضح نیست، یا هیچ اطلاعاتی در موردش ندارید، آنجا نقطه ضعف شما محسوب میشود. به سراغ منابعتان بروید و آن را رفع اشکال کنید. این موضوع به مغز کمک میکند که برای انجام آن کار، تمرکز کند.
دیوید آلن در کتاب شیوه سامان دادن به کارها میگوید: «نباید مغزتان را تبدیل به انباری کنید، برای اینکه بتوانیم تمرکز و انرژیمان را کاملاً صرف مطالعه کنیم، ذهن ما نیاز به فضای خالی دارد.»
به همین دلیل است که تمام اطلاعات و کارهای مهمی را که هنگام مطالعه به ذهن میآید را باید بلافاصله در خارج از مغز دستهبندی کنیم.
برای این کار یک حافظه کمکی برای خودتان درست کنید. چگونه؟
هنگام مطالعه یک برگ کاغذ و یا یک دفترچه کنار دستتان باشد و هرچه که به ذهنتان آمد که مرتبط با مطالعه شما نبود، بلافاصله در آن دفترچه بنویسید. یعنی از مغز خارج و آن را در دفترچه وارد کنید. آن دفترچه نقش حافظه کمکی را برایتان انجام میدهد. این روش باعث میشود بیشترین اثربخشی را در مطالعه داشته باشید.